22 jul

“Ik moet zeker weten dat wat ik verkoop, goed is”

 

WAGENINGEN – Een doodgewone dinsdagavond aan de Industrieweg in Wageningen. Het petiete industriegebiedje ligt er verlaten bij. Op één pand na. Hardonk Fietsen staat er op de pui. Eigenaar René Hardonk prutst wat aan een achterlichtje van een fiets met damesbocht die in de takels hangt. In de showroom schuifelt een student uit Venezuela voetje voor voetje langs een rij fietsen die er uitzien alsof ze nieuw zijn. Het moet een goedkope zijn. Zijn oog valt op een Batavus uit de zeventiger jaren. Versnellingen heeft hij niet nodig. Dat wist hij al toen hij in z’n geboorteland te horen kreeg dat het land waar hij ging studeren helemaal plat was.

Hardonk wil er graag 90 Euro voor hebben en zegt dat het hier wél heel hard kan waaien. Dan zijn versnellingen ook wel handig. Aan het eind van een geanimeerd gesprek, handjeklap over de prijs en een proefritje door het verlaten oord wandelt de Venezolaan, glimmend van oor tot oor, met een 18-versnellings mountainbike zonder spatborden de winkel uit. Voor zeven tientjes. Want het is toevallig uitverkoopavond bij Hardonk Fietsen.

Tien jaar geleden toerde de ondernemer nog hoog en droog op de bok met een vrachtwagen door Europa. ,,Maar de wereld is groter dan die auto. Na twintig jaar was het plezier er wel af. Ik wilde wat anders. Ik vond na wat omzwervingen werk in diezelfde branche. Met het plannersdiploma op zak vond ik een mooie job als planner stukgoed bij RijnVallei. Daar verdien ik nog steeds de kost.”

Buiten het plannen om ging Hardonk’s interesse uit naar fietsen en het repareren cq restaureren daarvan. Soms kocht hij er een paar op en verkocht ze via de lantaarnpaal naast z’n huis. Bordje er op en verkopen maar. Bezoekers van de naastliggende dierenarts behoorden tot z’n voornaamste potentieel. Het ondernemersbloed zette zich in gang. De fietsen werden uitgezet bij kringloopwinkels en verschillende andere ondernemers. ,,Mijn hart ligt bij fietsen. Toch ontbrak mij de know-how om de fietsen op alle vlakken te kunnen repareren. Eén van mij kennissen, oud-fietsenmaker Jeroen van Willigen, wist daar wel raad mee. Samen kochten we partijen op en sleutelden dat het een lieve lust was.”

Vanuit allerlei constructies met pandjes, schuurtjes en garageboxen groeide er een heuse onderneming. ,,Er ontstond contact met de faculteit. Wageningen is immers een studentenstad pur sang. De leiding van de universiteit stuurde er op aan dat iedere student een fiets moest hebben. Temeer daar de faculteit vooral buiten Wageningen is gelegen. We werden ingezet tijdens de AID-introductiedagen en verkochten 150 fietsen op één dag. Aftikken en meteen meenemen. Met garantie, want als er toch iets niet deugt repareren we dat vanzelfsprekend wél. In ons nieuwe pand. Die zekerheid hebben de studenten. Dit jaar, 2016, staan er 250 fietsen paraat voor de verkoop. Een megaklus. Die draaien we er in één dag doorheen.”

In dat nieuwe pand, betrokken in september 2015, staat een deel van de voorraad in de showroom. ,,Geen afgetrapte kroegrijwielen maar jonge kwaliteitsfietsen, inruilers afkomstig van een andere fietsenwinkel in Wageningen. Alleen merkfietsen, het heeft geen zin om bouwmarktfietsen in omloop te brengen die na een paar weken in elkaar zakken. Daarnaast kopen we partijtjes op. Zo ontstaat een mix aan verschillende soorten fietsen. Voor 125 Euro heb je er al één. Voor de wat gefortuneerde student staan er fietsen tot 500 Euro klaar. Fietsenmakers in Wageningen en omstreken sturen mensen die een tweedehandsje op zoek zijn vaak naar ons door. We zoeken altijd naar een oplossing. Vertrouwen staat daarbij hoog in het vaandel. Een student moet ook na een half jaar nog tevreden zijn met z’n karretje. Vaak nemen studenten hun studiegenoten mee en rijden ze met z’n allen weer op een fraaie fiets terug naar de campus.”

Als extra service worden ook fietsen verkocht via Marktplaats. Die verzenden we netjes. Dus ook buiten Wageningen om is er potentieel. Niettemin blijft de fysieke winkel altijd bestaan. Uiteindelijk draait het allemaal om kwaliteit en vertrouwen. Ik moet zeker weten dat wat ik verkoop, goed is.”


 

Uncategorized

0 Comment

related posts

add a comment